District Heraklion
Heraklion stad
Populaire plaatsen
Bezienswaardigheden
De betere stranden
Musea in Heraklion
Overzicht vakanties
District Chania
Chania stad
Populaire plaatsen
Bezienswaardigheden
De betere stranden
Musea in Chania
Overzicht vakanties
District Rethymnon
Rethymnon stad
Populaire plaatsen
Bezienswaardigheden
De betere stranden
Musea in Rethymnon
Overzicht vakanties
District Lassithi
Agios Nikolaos
Populaire plaatsen
Bezienswaardigheden
De betere stranden
Musea in Lassithi
Overzicht vakanties
De volkscultuur van Kreta is beinvloed en tegelijkertijd gevormd door alle volkeren die door de eeuwen heen op het eiland gewoond hebben. Eeuwenoude tradities zie je de dag van vandaag nog steeds stand houden. En goed voorbeeld is de Kretenzische muziek die nog steeds erg geliefd is tussen de jongeren of de bouwstijl die vaak gelijkenissen vertoond met huizen uit de Minoische tijd.
©KretaGids.nl
De jongeren op Kreta, niet allee n in de dorpen maar ook in de steden, houden in het algemeen heel veel van Kretenzische muziek. De Kretenzische muziek wordt bespeeld op een Lyra en een Laouto. De lyra is een 3-snarig soort viool die op de knie wordt gespeeld (zie filmpje). De Laouto is een soort gitaarinstrument (zie filmpje). Op feesten zie je vaak 2 muzikanten honderden mensen vermaken want in principe zijn deze twee genoeg om om het even welk Kretenzisch liedje te spelen. De teksten bij de liedjes zijn meestal "Mantinades", mantinades zijn coupletten bestaande uit 15 lettergrepen en die op het einde met elkaar rijmen. De thema's van de mantinades zijn afwisselend, zij uiten liefde en haat, vreugde en verdriet, leven en dood, humor en drama; alle gevoelens uit het leven worden door "Mantinades" uitgedrukt en ze worden vandaag nog steeds gebruikt, door jong en oud. De mantinades zetten een bepaald soort kracht achter een boodschap; een liefdeboodschap bijvoorbeeld komt twee keer harder aan als het verpakt is in een mantinada. De Kretenzische muziek is ook een stuk opzwepender dan de andere Griekse volksmuziek en ook de meest populaire volksmuziek daar het veel power heeft maar ook heel veel gevoel.
De Laouto
Bij elk liedje hoort er ook een dans bij. Op Kreta worden de volgende dansen gedanst:
a) Chaniotikos ook wel Siganos of Sirtos genoemd: dit is een langzane rijdans van 12 passen waarbij men in een cirkelvorm beweegd. zie film Chaniotikos
b) Pentozalis: dit is de levendigste rijdans uit heel Griekenland. Het is een dans van vijf passen (Pento). zie film Pentozalis
c) Maleviziotikos of Kastrinos: krachtige rijdans van 16 passen afkomstig uit de straak "Malevizi".
zie film Maleviziotkos
d) Sousta: een dans waarbij men in duo's danst (man en vrouw)
Zie film Sousta
e) Sirtos: sirtos is een langzame circeldans en de makkelijkste dans om te leren zie film Sirtos
Foto's: De Griekse Gids
Links:Het uitdelen van "Koufeta" (bruidssuikers).
Rechts: Dansen op het verlovingsfeest.
Foto's: De Griekse Gids
Het boze oog
Sommige Grieken, vooral de mensen in de dorpen, geloven dat iemand "het boze oog": (matiasma) kan opvangen. Het boze oog krijg je van iemand anders die een jaloers compliment geeft of van iemands afgunst. Iemand die het boze oog heeft, voelt zich psychisch of lichamelijk niet goed. Om het boze oog (to mati) te vermijden, dragen degenen die hierin geloven een amulet: een klein blauw marmeren glazen oogje. Blauw is volgens hen de kleur die het boze oog op afstand kan houden, maar er wordt door sommigen ook geloofd dat mensen met blauwe ogen de gevers van het boze oog zouden kunnen zijn. Knoflook is een andere remedie tegen het boze oog, je kunt soms een hele knoflookstreng zien hangen in de hoeken van Griekse huizen. Van knoflook wordt, net als van uien, gezegd dat het grote geneeskrachtige werkingen heeft. Als iemand ziek is, wordt geadviseerd om knoflook te eten.
Amuletten tegen het boze oog.
Foto: De Griekse Gids
Spugen - “ftou”
Sommige Grieken geloven dat spugen (ftou) de duivel en ongeluk op afstand houdt. Daarom wordt er door sommige Grieken driemaal gespuugd, waarbij “ftou, ftou, ftou” wordt gezegd, als er over slecht nieuws wordt gesproken, of juist als er een compliment aan bijv. een baby of kind voor zijn of haar schoonheid wordt gegeven. (Dan moet op die manier het boze oog worden vermeden)
Brood
In veel dorpen, wordt brood beschouwd als een Gift van God; oude vrouwen zegenen het brood en maken er een kruisteken in voordat het gesneden wordt.
Messen
Grieken geven nooit een mes in iemands hand als hij erom vraagt, omdat ze geloven dat als ze dit wel zouden doen, zij dan ruzie zullen krijgen. Daarom leggen zij het mes neer op de tafel en laten de andere persoon het mes oppakken.
Priester
Grieks Orthodoxe priesters zijn erg verheven en de gewoonte is dat men de hand van de priester kust, uit respect, als men hem ontmoet. Tegenwoordig wordt deze gewoonte alleen nog in dorpen en vooral door ouderen gevolgd. Maar er wordt ook geloofd dat op dezelfde dag een zwarte kat en een priester tegenkomen ongeluk betekent.
Dinsdag de 13e
In tegenstelling tot het westerse bijgeloof op vrijdag de dertiende, geloven de Grieken dat dinsdag de dertiende een ongeluksdag is.
De uitdrukking "Piase kokkino" ("raak rood aan")
Wanneer twee mensen op hetzelfde moment hetzelfde zeggen, zeggen ze onmiddelijk "piase kokkino” tegen elkaar en ze moeten beide iets roods aanraken. Dit doet men, omdat men gelooft dat tegelijkertijd hetzelfde zeggen een slechte voorbode is en dat de twee personen ruzie zullen krijgen als ze niet direct iets aanraken dat rood is.