de kretenzische keuken
De Kretenziche dieet en leefwijze
Uit onderzoek van het Rockefeller foundation in diverse Mediteraanse en Europese landen maar ook in Amerika, is gebleken dat de inwoners van Kreta het langst leven en de minste last hebben van hartziektes en kanker. Dit zou mede door de Kretenzische leefwijze komen
maar vooral door de Kretenzische keuken en het veelvuldig gebruik van oa Kretenzische
olijfolie (extra virgin), groenten, fruit, olijven en heel veel brood.
Daarentegen aten de Kretenzers minder vlees.
Ook de Franse wetenschapper Serge Renaud startte een onderzoek en kwam tot dezelfde conclusies
als het Rockefeller foundation.
De Kretenzer leefde langer omdat zijn manier van leven ook anders was; De Kretenzer genoot meer van het leven, at nooit alleen maar met een hele groep (ook 's middags) en dronk 1 à 2 glazen rode wijn per dag.
Traditionele Gerechten uit Kreta
Apaki (gerookte varkenshaas)
Dit gerecht wordt traditioneel met Kerstmis gemaakt. Het vlees wordt in lange repen gesneden (30
à 40 centimeter) en in rode azijn gelegd (Kretenzische azijn gemaakt door Kretenzische wijn). Na 2 à 3 dagen wordt het gezout en gepeperd en in de haard gehangen. Daarna worden o.a. oregano en laurier in het vuur aangestoken. Het vuur wordt dan met as gedekt zodat het uren gaat roken. Als het vlees donker is geworden door de rook, dan is het klaar en kan het gegeten worden. Apaki kan een aantal weken buiten de koelkast bewaard worden. Tegenwoordig heeft niet iedereen op Kreta een open haard
dat houdt in dat het meerendeel van de Kretenzers het kant en klaar bij de lokale slager kan kopen. Als de Apaki klaar is dan kan het opgegeten worden. De meesten snijden het in kleine stukjes en eten het zoals het is. Anderen, die bakken het in de pan met een klein beetje olijfolie. Wat ook nog meer kan is de Apaki in kleine stukjes snijden, voorbakken in de pan en dan eieren toevoegen en er een omelet van maken.
Tzoulamas (Nagerecht voor Kerst, Carnaval of Pasen)
Benodigdheden:
500 gram bladerdeeg
400 gram varkens- of kippelever
500 gram rijst
1 kop rozijnen
1 kop pistachenootjes
halve kop olijfolie
zout, peper en kaneel (of muskaatnoot)
1 kop suiker
1 kop kippenbouillon
Bereiding:
Snijd de lever in kleine stukjes, voeg peper en zout toe en bak het in de pan in een klein beetje olijfolie. Voeg daarna 4 koppen water en de rijst toe en laat het koken. Voordat je de pan van het vuur afhaalt voeg je de pistachenoten en de rozijnen toe. Meng alles nu door mekaar en voeg een halve kop suiker toe.
Neem nu een ovenschaal en een kwast, en vet de bodem in met olijfolie. Plaats op de bodem de eerste vel bladerdeeg en ga met de kwast olijfolie hier weer overheen. Zorg ervoor dat het velletje bladerdeeg niet al de dun is. Doe daar suiker en kaneel(of muskaatnoot) overheen en 1/3 van de mengsel. Leg bovenop de tweede vel bladerdeeg etc. en herhaal de vorige stappen tot het hele mengsel in de schaal ligt. Besproei het laatste(bovenste) vel bladerdeeg met bouillon en strooi weer suiker en kaneel (of muskaatnoten) er bovenop. Plaats de schaal in de oven en bak het ongeveer 50 minuten op 180 ºC totdat de bovenste laag een licht zilverbruine tint krijgt. Laat de "Tzoulama" een uur afkoelen en snijd dan de porties. In sommige streken op Kreta wordt in de mengsel ook zachte kaas (Myzithra) toegevoegd.
Vlees met sperzieboontjes
Benodigdheden:
1 kilo varkensvlees (lams- of rundervlees kan ook)
1 grote ui
1 kilo sperziebonen
1 kilo tomaten
een halve kop olijfolie
zout en peper
Bereiding:
Snijd het vlees in kleine blokken en bak het samen met de fijngesneden ui in de pan. Voeg hier een halve kilo geraspte tomaten aan toe samen met een kop water en laat het 30 minuten stilletjes koken. Voeg nu de inmiddels schoongemaakte sperziebonen toe samen met de overgebleven tomaten. Doe er peper en zout bij en als het nodig is een beetje water. Laat het nu stoven en roer regelmatig de pan.
Slakken met rijst
Benodigdheden:
500 gram slakken
400 gram rijst
1 grote ui
een halve kop olijfolie
300 gram tomaten
zout en peper
Bereiding:
Maak eerst de slakken schoon. Dat doe je door de slakken eerst in gewone water te dompelen. De slakken die uit hun huisje kruipen zijn goede slakken. Doe er zout op en kook de slakken kort in heet water, haal tijdens het koeken de schuim uit de pan met
een schuimspaan weg. Giet nu het water af en laat ze afkoelen. Haal, nadat ze afgekoeld zijn, met een mes de membraan aan de ingang van slakkenhuisje weg.
Neem nu een andere pan, doe er een laagje olijfolie in en bak de slakken hierin. Voeg hier de fijngesneden ui aan toe en daarna de geraspte tomaat en zout en peper. Doe er ook wat water (2 drinkglazen). Laat dit geheel 10 minuten koken en haal dan de slakken met een schuimspan eruit. Doe er nu een drietal drinkglazen water bij, laat het aan de kook komen en voeg daarna pas de rijst toe. Laat de rijst een tiental minuten koken en voeg daarna de slakken weer toe. Blijf roeren zodat de rijst niet aan de bodem van de pan gaat plakken.
links
Griekse gerechten en recepten