Heraklion Kreta
 Kreta District Heraklion
 Kreta Heraklion stad
 Kreta Populaire plaatsen
 Kreta Bezienswaardigheden
 Kreta De betere stranden
 Kreta Musea in Heraklion
 Heraklion Kreta Vakanties Overzicht vakanties

Chania Kreta
 Kreta District Chania
 Kreta Chania stad
 Kreta Populaire plaatsen
 Kreta Bezienswaardigheden
 Kreta De betere stranden
 Kreta Musea in Chania
 Chabia Kreta Vakanties Overzicht vakanties

Rethymnon Kreta
 Kreta District Rethymnon
 Kreta Rethymnon stad
 Kreta Populaire plaatsen
 Kreta Bezienswaardigheden
 Kreta De betere stranden
 Kreta Musea in Rethymnon
 Rethymnon Kreta Vakanties Overzicht vakanties

Lassithi Kreta
 Kreta District Lassithi
 Kreta Agios Nikolaos
 Kreta Populaire plaatsen
 Kreta Bezienswaardigheden
 Kreta De betere stranden
 Kreta Musea in Lassithi
 Lassithi Kreta Vakanties Overzicht vakanties

Kreta Natuur

Alles over de natuur op Kreta

Kreta is erg bergachtig en heeft 3 bergketens. De Lefka Ori (= “Witte Bergen”) in het westen, het Ida gebergte in het centrum van het eiland en het Dikti gebergte in het oosten, in Lassithi. De bergen op Kreta maken deel uit van een grotere bergketen die in de Balkan bij de Dinarische Alpen (een gebergte gelegen langs de Kroatische kust) begint en die via het Pindos gebergte, de Peloponessos, Karpathos en Rhodos in Turkije eindigt. De hoogste berg is het Idi of Ida gebergte, op het topje van die berg is in de winter altijd sneeuw te zien. Die bergtop heet Psilorítis en is 2456 meter hoog. De hoogste top van de Witte Bergen, die maar liefst tien toppen boven de 2000 meter heeft, is Pachna met een hoogte van 2454 meter. Kreta is ook bekend als het eiland met de ontelbare grotten.
Onder al deze bergen van Kreta bevinden zich meer dan 3000 grotten waar water in overvloed vloeit. Dat komt doordat de bergen van Kreta uit karst en kalksteen bestaan, waarbij in de kalksteen door toedoen van het regenwater scheuren ontstaan die stilletjes aan groter en groter worden. Een ander fenomeen op Kreta zijn de meer dan honderd kloven (bijvoorbeeld Samaria, Ardena, Imbros etc) en de vele ravijnen van uitzonderlijke schoonheid elk met een unieke flora en fauna. Kreta heeft een zeer grote verscheidenheid aan bloemen, planten, en bomen. Het gematigde klimaat is bevorderlijk voor de groei van meer dan 2.000 inheemse planten op het eiland, waarvan er ongeveer 200 nergens anders voorkomen. Een aantal voorbeelden zijn de Steenroos(Cistus villosus-creticus), het Kretenzer wolbloempje (Ebenus cretica), de Kretenzer tulp (Tulipa cretica), Kretenzische crocus (Crocus Oreocreticus) e.a.

Ook groeien er op Kreta veel kruiden, zoals basilicum, munt en oregano. Verder zijn er miljoenen olijfbomen op Kreta en volop sinaasappelbomen, mandarijnbomen, citroenbomen en druivengaarden. Op Kreta leven nog steeds bijzondere dieren zoals de beroemde Kri-Kri geit die alleen op Kreta voorkomt, de Kretenziche das, de Kretenzische wilde kat (Felix silvestriagrius), de unieke stekelmuis (Acomys minus). Zeldzame roofvogels op Kreta zijn Gypaetus barbatus(lammergier), de goudadelaar(Aquila Chrisaetus) en de Kretenziche gier(Gyps fulvus). Op sommige stranden komen zeeschildpadden (Caretta-Caretta) aan land die daar hun eieren leggen.
 

Hoogvlakten en vlaktes op Kreta

Kreta heeft verschillende hoogvlakten die door allerlei geologische factoren zijn ontstaan. Kreta heeft er meer dan vijftien, de bekendsten zijn de Lassithi hoogvlakte ten zuidwesten van Agios Nikolaos, de Nida hoogvlakte van Psiloritis (Ida) en de Omalos hoogvlakte in de provincie Chania (daar waar de Samaria kloof begint). Vlaktes zijn er op Kreta heel weinig, het eiland is immers enorm bergachtig. De grootste vlakte is de vlakte van Messara die zich ten zuiden van het Ida gebertgte bevindt in de provincie Heraklion. In de Messaravlakte wordt veel aan tuinbouw gedaan, er staan veel kassen waarin vooral tomaten worden geteeld. Kleinere vlaktes zijn die van Kydonia (bij Chania) en de vlakte van Ierapetra.
 

Rivieren en waterbronnen op Kreta

Op Kreta zijn een tiental rivieren waarin het hele jaar door water stroomt. In de winter zijn het er veel meer en dat is het gevolg van de regenval en de sneeuw op de bergen. De bekendste rivieren zijn Anapodiaris en Geropotamos in de Messara-vlakte, Kiliaris en Almyros in Apokoronas, Kolenis en Kakoperatos nabij Kissamos, Tavronitis en Platanias nabij Chania, Milopotamos in het zuidoosten van Rethymno-stad en de Kourtaliotis-rivier nabij Preveli. Kreta heeft ook veel belangrijke waterbronnen zoals Kourtaliotis (nabij Preveli), Votomos in Zaros, Ligia nabij Chania en in Argiroupolis bij Rethymnon stad.Last minutes Kreta