Heraklion Kreta
 Kreta District Heraklion
 Kreta Heraklion stad
 Kreta Populaire plaatsen
 Kreta Bezienswaardigheden
 Kreta De betere stranden
 Kreta Musea in Heraklion
 Heraklion Kreta Vakanties Overzicht vakanties

Chania Kreta
 Kreta District Chania
 Kreta Chania stad
 Kreta Populaire plaatsen
 Kreta Bezienswaardigheden
 Kreta De betere stranden
 Kreta Musea in Chania
 Chabia Kreta Vakanties Overzicht vakanties

Rethymnon Kreta
 Kreta District Rethymnon
 Kreta Rethymnon stad
 Kreta Populaire plaatsen
 Kreta Bezienswaardigheden
 Kreta De betere stranden
 Kreta Musea in Rethymnon
 Rethymnon Kreta Vakanties Overzicht vakanties

Lassithi Kreta
 Kreta District Lassithi
 Kreta Agios Nikolaos
 Kreta Populaire plaatsen
 Kreta Bezienswaardigheden
 Kreta De betere stranden
 Kreta Musea in Lassithi
 Lassithi Kreta Vakanties Overzicht vakanties

Algemene informatie

Woord vooraf

Waarom Kretagids.nl? Mijn eigen Kretenziche afkomst en mijn jarenlange verblijf op Kreta heeft er toe geleid om deze website te ontwikkelen. Via Kretagids.nl wil ik een beeld van mijn meest geliefde eiland geven zodat het voor Nederlanders en Belgen duidelijk wordt waarom Kreta ook uniek en speciaal is.

Veel plezier op de deze website
Jorgos Nikolidakis
De kaart van Kreta


Algemene informatie over Kreta

Kreta ligt in het zuiden van de Egeische zee. De zee, ten noorden van Kreta, heet eigenlijk de Kretenziche zee en ten zuiden de Libische zee. Kriti, betekent letterlijk krijt in het Grieks. De bodem van Kreta bestaat voor een groot deel uit krijt. De inwoners van Kreta zijn vaak boer of visser, maar ook het toerisme is tegenwoordig een grote bron van inkomsten voor de Kretenzer. In de kleine dorpen op Kreta lijkt het soms alsof de tijd heeft stil gestaan. Authentieke en traditionele dorpen zijn er zeker nog te vinden, vooral in de bergen. Er zijn veel hoge bergen op Kreta, de hoogste berg is ca. 2500 meter (Idi). In november plukken de inwoners van Kreta massaal olijven. Er zijn miljoenen olijfbomen op Kreta. De Kretenzers houden veel van muziek en dans. Er wordt op Kreta veel gespeeld op de lyra en de laouto.

De afstand van Amsterdam naar Heraklion is ongeveer 2400 kilometer. Kreta is het grootste Griekse eiland en is het op vijf na grootste eiland in de Middellandse zee. Het is 250 kilometer lang en op het breedste punt 60 kilometer breed. Kreta ligt ongeveer 300 kilometer van Afrika en het ligt 100 kilometer van het Griekse vasteland. De oppervlakte van Kreta is ruim 8300 vierkante kilometer. Kreta ligt in het zuiden van de Egeïsche Zee en vormt de grens met de Libische Zee. De kustlijn heeft een lengte van ruim 1000 km.

Heraklion, is de hoofdstad van Kreta en heeft ingeveer 150.000 inwoners. Bestuurlijk is het eiland opgedeeld in vier departementen: Chania , Rethimnon, Iraklion en Lassithi. Kreta is enorm bergachtig en heeft 3 bergketens. De Lefka Ori (in het westen), het Ida gebergte (in het centrum van het eiland) en het Oros Dikti gebergte (in het oosten). De hoogste berg is bijna 2500 meter hoog, dat is het Idi of Ida gebergte. Op het topje van die berg is in de winter altijd sneeuw te zien. Die bergtop heet Psilorítis en is 2456 meter hoog.

Kreta heeft een zeer grote verscheidenheid aan bloemen, planten, en bomen. Er groeien wel 2.000 verschillende soorten planten op het eiland, waarvan er ongeveer 150 nergens anders voorkomen. Ook groeien er op Kreta veel kruiden, zoals basilicum, munt en oregano. Verder zijn er er miljoenen olijfbomen op Kreta en volop sinaasappelbomen, mandarijnbomen, citroenbomen en druivengaarden. Er zijn op Kreta veel geiten, de beroemde Kri-Kri geit komt alleen op Kreta voor. Op sommige stranden komen zeeschildpadden aan land. Zij leggen daar hun eieren.

  • De stroom in Griekenland is wisselstroom 220 volt.
  • Banken zijn elke dag open behalve op zaterdag, zondag en officiële feestdagen. Tijden: maandag:- donderdag: 8.00 uur tot 14.00 uur. Vrijdag 8.00 uur tot 13.00 uur.
  • Officiele feestdagen zijn Vastenmaandag, Paasmaandag en de maandag voor pasen die per jaar veranderen. Pasen valt in het jaar 2009 op 19 april.
    Andere feestdagen zijn 1 en 6 januari, 25 maart, 1 mei, 15 augustus, 28 oktober, 25 en 25 december.
  • Het landelijke alarmnummer voor politie, ambulance en brandweer is 112.
  •      Last minutes Kreta