Heraklion Kreta
 Kreta District Heraklion
 Kreta Heraklion stad
 Kreta Populaire plaatsen
 Kreta Bezienswaardigheden
 Kreta De betere stranden
 Kreta Musea in Heraklion
 Heraklion Kreta Vakanties Overzicht vakanties

Chania Kreta
 Kreta District Chania
 Kreta Chania stad
 Kreta Populaire plaatsen
 Kreta Bezienswaardigheden
 Kreta De betere stranden
 Kreta Musea in Chania
 Chabia Kreta Vakanties Overzicht vakanties

Rethymnon Kreta
 Kreta District Rethymnon
 Kreta Rethymnon stad
 Kreta Populaire plaatsen
 Kreta Bezienswaardigheden
 Kreta De betere stranden
 Kreta Musea in Rethymnon
 Rethymnon Kreta Vakanties Overzicht vakanties

Lassithi Kreta
 Kreta District Lassithi
 Kreta Agios Nikolaos
 Kreta Populaire plaatsen
 Kreta Bezienswaardigheden
 Kreta De betere stranden
 Kreta Musea in Lassithi
 Lassithi Kreta Vakanties Overzicht vakanties

Heraklion stad

Iraklion (Heraklion) is de hoofdstad van Kreta en ligt centraal aan de Noordkust van het eiland. Het is een van de grootste steden van Griekenland en het vliegveld heeft de grootste charter capaciteit van het land. Het is een levendige stad. Door de centrale ligging, goede verbindingen met het vasteland en Europa en de aanwezigheid van veel hotels, is Iraklion meestal het beginpunt van een Kreta-reis. De stad biedt veel afwisseling; drukke winkelstraten, veel terrassen op pleintjes, de kleurrijke dagmarkt en natuurlijk eethuisjes met Kretenzische specialiteiten. Hoewel op het eerste gezicht de lawaaiige en stoffige atmosfeer van de stad voor een tegenvaller kan zorgen is Iraklion wel een stad met karakter.
Maak een wandeling langs de haven, de oude Venetiaanse vestingwallen, de gezellige markt, de winkelstraten, de Morosini-fontein, de mooie kerken zoals de Agios Minas en Agios Titos, het grote vrijheidsplein en het indrukwekkende archeologisch museum en je zult het met me eens zijn : Iraklion is een prachtige stad die leeft. Het feit dat de stad voor een deel wordt beheerst door het toerisme doet daar niets aan af. Vanuit Iraklion vertrekken lijnbussen naar bijna alle bestemmingen op het eiland, dus de stad is een goed vertrekpunt voor tochten. Uiteraard moet u Knossos niet overslaan als u in Heraklion bent.

Het Morosini fontein - De Leeuwen
De Morosini fontein in Heraklion

Geschiedenis van Heraklion

De oude Grieken noemden deze plaats Herakleion omdat volgens de sage Herakles hier was geland om een van zijn heldendaden uit te voeren. De stad werd in 824 door de arabieren gesticht als Kandak. De Byzantijnen bevrijdden Kreta in 961 waarna de stad Chandax heette. Onder het bewind van de Venetianen (1204-1669)  werd de stad Candia genoemd, deze naam gebruikten zij ook voor het hele eiland. Aan deze tijd herinneren nog: de binnenhaven en het fort, de loggia, enkele kerken, de fontein en de geweldige vestingmuren. In 1669 viel de stad in handen van de Turken, die aan de stad de naam Megalo Kastro gaven. Daarmee begon een tijd van economisch en cultureel verval, een tijd van onderdrukking en verzet. In 1832  werd de stad Iraklion genoemd, na de hereniging met Griekenland. Een aardbeving in 1926 en de tweede wereldoorlog hebben veel verwoest van de oude stad. In 1971 werd Iraklion de hoofdstad van Kreta (daarvoor was Chania dat geweest) Tegenwoordig is Iraklion, behalve bestuurlijk, handels - en verkeerscentrum ook de belangrijkste toeristenstad van het eiland.

Lelieprins Knossos Heraklion
De Lelieprins van Knossos

Bezienswaardigheden in Heraklion: (o.a)


Last minutes Kreta