Heraklion Kreta
 Kreta District Heraklion
 Kreta Heraklion stad
 Kreta Populaire plaatsen
 Kreta Bezienswaardigheden
 Kreta De betere stranden
 Kreta Musea in Heraklion
 Heraklion Kreta Vakanties Overzicht vakanties

Chania Kreta
 Kreta District Chania
 Kreta Chania stad
 Kreta Populaire plaatsen
 Kreta Bezienswaardigheden
 Kreta De betere stranden
 Kreta Musea in Chania
 Chabia Kreta Vakanties Overzicht vakanties

Rethymnon Kreta
 Kreta District Rethymnon
 Kreta Rethymnon stad
 Kreta Populaire plaatsen
 Kreta Bezienswaardigheden
 Kreta De betere stranden
 Kreta Musea in Rethymnon
 Rethymnon Kreta Vakanties Overzicht vakanties

Lassithi Kreta
 Kreta District Lassithi
 Kreta Agios Nikolaos
 Kreta Populaire plaatsen
 Kreta Bezienswaardigheden
 Kreta De betere stranden
 Kreta Musea in Lassithi
 Lassithi Kreta Vakanties Overzicht vakanties

Het District "Heraklion"

Woord vooraf

Heraklion is een van de vier departementen op het eiland Kreta. De hoofdstad is de stad Heraklion. Het gebied bedekt het oostelijke middenstuk van Kreta en het grenst aan de departementen Rethimnon en Lassithi. Aan de noordkust liggen een aantal grote toeristische kustplaatsen, zoals Chersonissos en Malia. Een gezellige badplaats aan de noordkant is Agia Pelagia. Aan de zuidkust liggen een aantal kleinere badplaatsen, waarvan Matala en Kalamaki de bekendsten zijn. In de Messara vlakte vlakte vindt u rond de plaat Timbaki veel kassen waarin vooral tomaten groeien. Het Idi Gebergte loopt gedeeltlijk door het departement Heraklion. Ten zuiden van Iraklion ligt de opgraving van het beroemde paleis van Koning Minos Knossos. In de buurt van de zuidkust ligt de archeologische vindplaats Festos. In de bergen in het zuiden ligt de waterrijke plaats Zaros, die ook de moeite waard is te bezoeken. U bent dan ook in de buurt van Vori waar een leuk volkenkundig museum is.

District Heraklion

Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden
- Knossos: de belangrijkste Minoische opgraving, een het symbool van de meeste en eerste ontwikkelde beschaving van Europa. Eind 19e eeuw sir Arthur Evans legde in het bloot de ruines en talrijke vondsten van een zeer bloeiende beschaving uit het 2e millennium v.c. die een abrupt einde heeft gekend, door natuurlijke rampen en vijandige veroveringen. In een idyllische locatie zijn de ruines van Knossos te vinden, zo’n 5 km buiten het stads centrum, die word de hele jaar door duizenden bezocht.
- Archeologisch museum van Heraklion: verleent onderdak met name aan de Minoische vondsten, maar ook aan talrijke klassieke en Romeinse vondsten met name uit de nabije omgeving en ook het overige eiland
-Historisch museum van Heraklion: de chronologische voortzetting van het archeologisch museum, met vondsten van de vroeg byzantijnse periode, tot het begin van de 20e eeuw.
-Sint Katerina kerk/museum: een prachtige collectie met iconen van de beste vertegenwoordigers van de Kretenzische school in een mooie tempel uit de 15e eeuw n.c.
- Basiliek van Sint Marcus: een kerk in het centrum, uit de 13e eeuw voor de stads adel, grondig gerestaureerd, die vandaag als een galerij dient, met verschillende exposities
- Morozini fontein: of fontein van de leeuwen, uit marmer, werd in de 17e gemaakt van de Venetianen om met water de stad te voorzien die via een aquaduct in het centrum kwam
- Sint Titus: een oude tempel, onbekende constructie, tijdens de Venetiaanse bezetting was een Katholieke tempel,
tijdens de Turkse bezetting was een moskee en nu dient nog steeds als een orthodoxe kerk.
- De markt: zeer pittoreske met uiteenlopende producten
- Neoklassieke gebouwen: ze zijn overal te vinden tussen de moderne constructies, als een teken van de oude welvaart
en esthetiek
- De stads muren: door de Venetianen opgetrokken met een lengte van 5km zijn de langste stadsmuren van Europa, innovatieve design voor zijn tijd, met grote imposante poorten, verkeren nog steeds in een goede staat.
- De Venetiaanse haven met de koules fort: mooie markante monument, uit de 16e eeuw, met het fort bij de ingang van de haven de muren en de arsenalen aan de binnenkant, geven een heel originele beeld.
-Loggia: een kleinere kopie van de loggia van Venetië, uitstekend gerestaureerd, uit marmer.
- Sint Minas: de kathedral van de stad
Archanes dorp: 12 km ten zuiden van heraklion, een pintoresque dorp op een groene dal, met mooie architectuur en lekker traditioneel eten.
- Festos: de op Knossos na grootste Minoische paleis die werd in zuid provincie van Heraklion opgegraven in de Messara vlakte, mooie uitzicht, indrukwekkend terrein
- Fodele dorp: 15km ten westen van Heraklion, op een mooie valley met veel water en citrus bomen, naar verluid werd hier El Greco geboren
- Culturele manifestaties: er gebeurt veel wat op Heraklion, vooral tijdens de zomer, in het bijzonder in de stad zelf, concerten, tentoonstellingen, theater voorstellingen. Ook in Arhanes het feest van Maria’s Hemelvaart in Augustus en talloze religieuze manifestaties bij de dorpen van de provincie.

De kaart van Heraklion

Knossos
Knossos

Tekst: Jorgos Nikolidakis


Last minutes Kreta